cropped-logo1alicht1.jpg

Geld verdienen met bloggen

Dus jij wilt geld verdienen met bloggen. Dat wilde ik ook. In dit verhaal lees je mijn ervaringen. Let op: dit is niet dè waarheid, het is mijn verhaal. Zorg dat je je breed oriënteert op het schrijven van blogs. Zoek verder op Google, praat met bloggers, bekijk filmpjes op Youtube en denk niet dat de bakken geld meteen binnenstromen. Dat deed ik wel, maar dat lees je wel.

Waarom ik begon met bloggen

Ik ben begonnen met het schrijven van blogs omdat ik het leuk vond. Ik wilde mensen vermaken met mijn gedachtenspinsels. Het leek me geweldig als ik vrienden en vreemden een glimlach op hun gezicht kon toveren door mijn weblog. Het zou ook wel fijn zijn als ik er een boterham mee kon verdienen, of twee. Ik was net gestopt met een vaste baan in de dagbladjournalistiek, had het geld en de tijd om een een jaartje zonder inkomen rond te kunnen komen. En ik had een idee voor een website.

lijn17keesAHoe bereidde ik me voor?

Dat er geld mee te verdienen zou zijn, las ik in een artikel dat ging over het succes van Froot.nl. Dat is een weblog met allerlei vrolijk makende posts, vaak met fotoseries, leuke video’s. Ik las dat die site binnen een week al 700 bezoekers per dag had en binnen een paar maanden vele duizenden.

Dat kan ik ook, dacht ik. Waar ik niet bij stilstond is dat er naast succesverhalen ook mislukkingen staan. Alleen daar lees je over het algemeen weinig over en dat is ook wel begrijpelijk. Misschien iets te enthousiast ging ik van start met het bedenken van een concept voor mijn blog: leuke verhalen over kleine en grote zaken, lijstjes (de 10 mooiste ruïnes, 14 nummers waarvoor je je schaamt dat ze op 1 kwamen in de hitparade, 8 redenen waarom ziek zijn vroeger eigenlijk best leuk was) en veel foto’s. Gewoon van internet gehaald, want dat deden ze bij Froot ook. Dat bleek een hele dure fout, maar daar lees je verderop meer over.

Wat waren mijn verwachtingen?

Ik had zelfs een serieus bedrijfsplan geschreven met de resultaten die ik verwachtte, keurig uitgesplitst per week, maand en jaar. Want ik wilde geld verdienen met bloggen. Op papier zat ik al op tienduizenden bezoekers per maand, maar dat bleek iets te positief. Ik dacht er geld mee te kunnen verdienen door een contract te sluiten met grote advertentienetwerken als Webads en JustPremium. Ik las in hun tarievenlijsten dat adverteerders tot wel 20 euro per 1000 vertoningen betaalden en rekende mezelf -achteraf gezien- rijk. Met 10.000 bezoekers per maand zou ik toch makkelijk 100 tot 120 euro kunnen verdienen. Dacht ik dus.

Hoe ging het in de praktijk?

Nog even los van alle technische beslommeringen met het maken van het website, ging het de eerste weken best goed. Mijn vrienden, ook op Facebook, waren nieuwsgierig naar waar ik mee bezig was en de bezoekerscijfers vielen niet tegen. En bezig was ik. Ik postte per dag wel drie tot zes nieuwe berichten, maakte veel reclame op Facebook en Twitter en was bezig met promotie op andere blogs.

In eerste instantie verdiende ik wat geld met Google Adsense, het advertentieprogramma van Google. Ik kon er net een paar koppen koffie van kopen, want de gemiddelde opbrengst per 1000 advertentievertoningen was niet zo gek hoog. Maar ik hoefde ook nog geen geld te verdienen en ik vond het erg leuk om te doen.

IKeeslogonmiddels wist Google mij ook wel te vinden en regelmatig waren posts van mij hoog in de zoekresultaten te zien. Dat merkte ik als ik Google Analytics bekeek. Dat is voor een blogger een onmisbaar instrument. Je kunt tot op de centimeter nauwkeurig zien welke verhalen goed worden gelezen, waar de bezoekers vandaan komen, hoelang ze op je blog blijven, welke artikelen ze nog meer lezen en hoe ze op je site terechtkomen (via Facebook, Twitter, Google, Bing, enzovoorts.)

ik werkte er keihard aan, maar zag wel steeds een stijgende lijn in het aantal bezoekers en inkomsten, al ging het lang niet zo goed als Froot. Als ik de verdiensten per uur had moeten berekenen, was ik uitgekomen op ongeveer 20 cent per uur. Met vakken vullen of post bezorgen verdien je vele malen meer, maar ik wilde op termijn kunnen verdienen met mijn blog dus ik had het er voor over.

Toen ik na een jaar op gemiddeld 60.000 paginavertoningen per maand zat, zocht ik zelf contact met een advertentienetwerk in Amsterdam. Dat had interesse en ik zou automatisch de -dacht ik- duurbetaalde advertenties op mijn blog krijgen.

Twee dingen vielen tegen. Ik had dan wel rond de 60.000 paginavertoningen per maand, maar de opbrengsten waren niet denderend. De advertenties werden namelijk niet allemaal zo duur verkocht als ik had aangenomen en ik niet bij elke paginavertoning kwam er een advertentie te staan. Ik kon er inmiddels wel veel koppen koffie van kopen, maar niet van eten.

Illegaal gebruik van foto’s

Inmiddels was ik ook ontdekt door fotografen die hun beelden op mijn site waren tegengekomen. Sommigen vroegen mij vriendelijk de foto’s weg te halen, maar ik trof er ook eentje die geld wilden zien. En dan niet een paar tientjes per foto, maar honderden euro’s per gebruikte afbeelding. En hij had er meer dan tien gevonden. Ik moest betalen en anders zouden we elkaar wel voor de rechter zien.

geld verdienen met bloggen

Dat de betreffende foto’s niet door veel mensen waren bekeken (dat kon ik zien in Google Analytics), maakte weinig indruk. Meneer wilde geld zien. En ik was fout dus ik moest betalen en dat heb ik uiteindelijk ook gedaan, want volgens de auteurswet had ik geen poot om op te staan. Ik had er natuurlijk flink de pest in. Ik had veel tijd en moeite in gestoken, had er een paar honderd euro mee verdiend, maar zat nu flink in de rode cijfers. Het was tijd om de stekker eruit te trekken. De site bleef wel bestaan, maar ik deed er niets aan.

Je zou kunnen zeggen dat het bloggen mislukt is, maar ik heb er wel heel veel van geleerd. Mede dankzij die ervaring heb ik freelance schrijfopdrachten gekregen. Ik wil niet zeggen dat jij geen geld kunt verdienen met bloggen, maar heb er vooral geen hoge verwachtingen van. Doe het omdat je het leuk vindt, niet omdat je er rijk van wil worden.

Lees ook: Geld verdienen met gokken, mijn ervaringen

 

(Visited 125 times, 1 visits today)
Snel geld verdienen met gokken, mijn ervaringen