adidas-3-strepen

Hoe Adidas 3 strepen kocht

Adidas heeft een streepje voor op de concurrenten. Sinds 2006 gaat het weer bergopwaarts met het Duitse bedrijf in sportkleding en schoenen. Ook letterlijk, want drie strepen van Adidas zijn er meer dan de andere grote merken op hun kleding en schoenen hebben. Toch heeft het bedrijf ze niet altijd gehad. Hier lees je hoe Adidas de 3 strepen kocht.

Pas in het midden van de jaren vijftig werd het recht op de drie strepen overgenomen van de Finse sportkledingproducent Karhu. En dat allemaal voor de lieve som van omgerekend 1600 euro en twee flessen whisky. Adidas stond op dat moment, een jaar of tien na het einde van de Tweede Wereldoorlog, niet zo goed bekend. adidas-3-strepenOprichter Adi (Adolf) Dassler, had in de oorlog schoenen voor de SS geproduceerd. Hij was samen met zijn broer Rudi lid van de nazipartij geweest. Rudi begon later na een ruzie met het sportmerk Puma.

Adidas 3 strepen, Cruijff 2

De slechte verhouding tussen de twee had zelfs invloed op de Nederlandse sport. In 1970 had Johan Cruyff een contract met Puma, maar dreigde in de problemen te komen omdat het Nederlands elftal in Adidas-tenues speelde. Puma dreigde het sponsorcontract met Cruyff te verbreken als hij Adidas zou dragen in Oranje. Uiteindelijk was JC de enige speler in het Nederlands elftal die met een shirt met daarop maar twee strepen voetbalde. Het klassieke bladvormig logo voerde Adidas van 1972 tot 1996, daarna kwam er een veel strakker logo. Het oude logo wordt nog wel in de klassiekerslijn toegepast, veelal gebruikt als vrijetijdskleding. Karhu, dat voornamelijk hardloopschoenen maakt, heeft een M-vormig logo.

Karhu was in 1976 de eerste die gebruik maakte van lucht in de zool, de zogeheten air cushions, Nike kwam daar een jaar later mee.

 

 

 

 

(Visited 571 times, 1 visits today)
Foto's van de StuwwalTrail Winter Doorwerth